SE HIT!

Kika alltid i bloggens högermarginal. Där hittar du alltid något nytt!

30 januari 2009

Är det rätt att stjäla?

Frågan känns kanske lite dum, för det är klart att svaret på den frågan blir "nej". De allra flesta tycker inte att man har rätt att ta andras saker utan lov. Men när det kommer till film, musik och spel på Internet har många en betydligt luddigare syn på vad som är rätt och fel. Många tankar hem filmer för glatta livet; några kanske utan att veta vad lagen säger.

Att stjäla är att stjäla, oavsett om du kopierar 20 sidor ur en bok eller om du tankar hem film från nätet. Tänk på att de som gjort filmen, boken eller musiken har rätt till sin lön. Utan den lönen hade vi inte haft så mycket nytt att titta på, läsa eller lyssna på!

En del kommer med invändningen att pengarna bara kommer stora företag till del. Personen som skrev boken eller filmen får sällan del av de stora kakan. Och visst stämmer det, men det rättfärdigare inte att man stjäl upphovsrättsskyddat material. Det är ungefär lika dunkelt resonemang som att hävda att "alla andra jobbar svart, så då kan jag väl också göra det".

Detta inlägg handlar egentligen om UPPHOVSRÄTTEN. Den är viktig, inte bara därför att människor får sin inkomst från att skriva, regissera och komponera. Lagen är också i akut behov av vitalisering. lagen är också grundläggande för alla som arbetar i skolan. Att kopiera läromedel, skivor m.m. är inte OK. Skolans personal bör, om några, försigå med gott exempel. Annars riskerar vi bara få en gernation som förväntar sig få allt gratis. Men - allt är inte gratis, inte ens upplevelser i film-, musik- eller bokform.

Slutligen ett boktips på ämnet:
VARFÖR DOG BELLMAN? - OM UPPHOVSRÄTTENS HISTORIA
av Göran Hägg


En lättfattlig och lättläst bok som propagerar för varför upphovsrätten är så viktig. Boken ger också en snabb historisk överblick över problematiken kring intellektuellt ägande. Jag rekommenderar boken till alla som på ett "icke-paragrafmässigt" sätt vill lära sig mer om upphovsrättslagen.

Låna den idag!

Inga kommentarer: