SE HIT!

Kika alltid i bloggens högermarginal. Där hittar du alltid något nytt!

17 december 2008

Vilken sagostund!

Idag hade vi nöjet att få besök av en mycket duktig sagoberättare. Gunnar Carlberg berättade sagan om Lille Viggs äventyr på julafton. Sagan är skriven av den kände författaren Viktor Rydberg, som har gått i skola i Växjö.

Mycket trevligt var det! Och jag hoppas att vi nästa år kan göra något liknande...

PS. Om du vill höra en annorlunda uppläsning av Viktor Rydbergs kanske kändaste dikt. Klicka då här!

12 december 2008

Tips för spelgalna!

Jag har köpt in Guinness World Records specialbok om spel, Gamer's Edition. Trots den engelska titeln är boken helt på svenska!

För alla som inte får nog av världsrekord - och dessutom älskar att spela data- och TV-spel kan jag varmt rekommendera boken. Boken är en bok som kommer ut varje år med det senaste inom spelfronten. Jag har köpt in 2008 års upplaga och förbeställt 2009 års upplaga, så håll tillgodo alla spelnördar!

1 december 2008

Ankor, Pokémon och samlarbilder på Samlarnas Museum

Den näst sista utställningen för terminen är i full gång på Samlarnas Museum! Nu har turen kommit till samlarkort med kändisar, Pokémonkort och ankor.

Kom kika!

Jul i skolbiblioteket!

Så var det dags igen. Nu har julen kommit på allvar. Adventsljus, ljusstakar, julgranar och pynt. Allt ska fram igen lagom till årets största högtid.

På skolbiblioteket har också julen inletts. Lite pynt och ljus och en alldeles egen hylla med julböcker. Kom och frossa i julen! Låna en julbok eller två!

PS. Trevlig advent!

12 november 2008

Tips för personalen!

Glöm inte att anmäl er bums till bokcafét på torsdag! Det finns plats för fler så var inte blyga. Jag kommer medverka genom att presentera några av mina personliga favoriter i den privata bokhyllan.

Jag vet att trivselgänget ("Thomas och flickorna") fixar något gott att äta också... Och - om du planerar att komma - glöm inte att ta med några favoritböcker. Det finns alltid någon som inte läst dem som kan få inspiration!

Tid? Vi börjar kl 18 och håller på ett par timmar, lite beroende på hur samtalsvilliga vi är...
Plats? Personalrummet

VARMT VÄLKOMNA!

Nytt biblioteksrådmöte!

Efter en tids sjukdom har jag nu återvänt till jobbet, fylld av nya krafter! Men jag tvingas vara lite tystare än vanligt eftersom jag åkt på en inflammation i svalget. Detta kan innebära att vissa "pratiga" inslag (tex bokprat i helklass) måste flyttas längre fram i schemat.

Biblioteksråd ska vi dock ha som vanligt, som alltid deltar jag och Lisbeth.

Frågor, förslag eller synpunkter på biblioteket? Tala med dina klassrepresentanter!

Åk 3: Filip Örnblom och Tilda Andersson
Åk 4: Hampus Lindvall och Fanny Gustafsson
Åk 5: Adrian Hult och Evelina Stråhle
Åk 6: Martin Severin och Ellinor Widroth

9 oktober 2008

Martin Widmark...igen!

Nu har han gjort det igen! Skrivit en otroligt bra bok. Men den här gången är det inte en lättläst bok, utan en mystisk bok som utspelar sig både under 1700-talets Sverige och Romarrikets dagar. Boken, Kabinettets hemlighet, är en spännande historia om tidsresor, kärlek, liv och död...

Läs den bums! Jag har två ex inne!

Boken kan nog läsas av de lite äldre barnen, även om den är tänkt för gymnasieåldern och uppåt... Själv kunde jag knappt lägga ifrån mig boken. Bland det bästa jag läst på länge. Passar dig som gillar mysterieböcker och har lite intresse för historia...

Årets nobelpristagare...

...i litteratur blev en för mig helt okänd fransk författare vid namn Jean-Marie Gustave Le Clézio. Jag tycker alltid det är vackert att läsa Svenska Akademiens förklaring till varför de valt den författare de valt. Eller vad sägs om följande:

... uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens
författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen."

Inte mycket man förstår av det...men vackert är det!

Skulle du själv en dag råka bli nobelpristagare i litteratur, glöm då inte att tacka Lillestadskolans bibliotek...

14 september 2008

Vygotskij för personalen!


Ett fåtal av böckerna Vygotskij i praktiken av Leif Strandberg finns kvar till utlåning! Kom och låna, bums! Ni hittar den i pedagoghyllan, där den är tydligt skyltad...

OBS! Denna bok är obligatorisk läsning för all pedagogisk personal! För att så många som möjligt skall få chans att läsa den har lånetiden därför kortats till 14 dagar... Totalt finns 10 ex av boken till utlåning, så alla bör hinna läsa den innan utsatt datum...

Boken Bland mentorer, IUP och utvecklingszoner av samme författare som ovan finns också att låna, dock endast 5 ex av denna bok. Boken lovar gott. Lika lättläst som Vygotskij i praktiken. Full av praktiska tillämpningar och fall som hämtats från skolans verklighet.
Läs mer om den pedagogiska giganten Lev Vygotskij här (på engelska!).

Berättardags!


Att vara skolbibliotekarie måste vara bland det bästa som finns! Inte bara är jag nära alla hyllmeter med fantasi och kunskap, jag få också chansen att berätta saker för er som jag aldrig skulle fått chansen till annars. Att få förmedla både kunskaper och upplevelser känns mäktigt, och får mig på så gott humör!

Just nu känner jag mig väldigt berättarsugen. Jag har dessutom tagit med mig en magisk berättarhatt. Med hattens hjälp kommer berättelserna in i mitt huvud och släpper inte taget förrän minst en barngrupp fått höra den!

En del barn har också fått chansen att prova berättarhatten.... Snacka om att berättelserna bara rann till! Härligt!

Årets Supersamlare!


En del av det här läsårets roligare nyheter är tävlingen "Årets supersamlare". Alla elever som samlar på något kan anmäla sig till mig senast den 26 september och vara med i tävlingen. Biblioteksrådet väljer de 10 bästa samlingarna som sedan alla får rösta på. Den som fått flest röster vinner och bli Årets Supersamlare. Fina priser utlovas!

Så här funkar det:
  1. Du samlar på något och vill gärna ställa ut din samling på Samlarnas Museum. Din samling är inlåst, så du behöver inte oroa dig för att någon snor dina prylar. Tillsammans med dina saker finns en liten bild på dig med en text där det står vad du samlar på och några rader om varför.

  2. Alla som ställer ut under läsåret får chansen att bli utvalda i tävlingen, som pågår fram till den 29 maj.

  3. Biblioteksrådet väljer ut 3 samlingar som går vidare i tävlingen. Alla elever på skolan får chans att rösta på bästa samlingen. Den som fått flest röster vinner ett pris och en trevlig present vid en festlig ceremoni den 12 juni.

ANMÄL DIG NU!!!

Samlarnas Museum


Skolbibliotekets utställningar har blivit en succé! Tack var alla er som ställt ut har många kommit och frågat om också de kan vara med och ställa ut. Kul!

Inför detta läsåret har museet gjorts lite piffigare. Numera har museet också ett namn: Samlarnas Museum. Ett passande naman eftersom allt som ställs ut är samlingar som ni elever (och en del ur personalen!) har i era gömmor.

Detta läsår hoppas jag få utveckla det hela lite. Samlarnas Museum kommer bl.a. att stå för en tävling som jag valt att kalla "Årets Supersamlare". Jag hoppas också att en del som ställer ut vill använda sin kreativitet genom att hjälpa till med att skapa utställningar. Det kan röra sig om allt från att tänka ut hur man bäst ställer ut sina föremål, skriva kortare informationstexter om varje föremål till att forska om det man samlar på.

PS. Ett antal ur personalen har också visat intresse att ställa ut, vilket givetvis uppskattas!

Ny termin - nya upplevelser!

Så var det dags för mig att skriva terminens - och läsårets - första inlägg på den här bloggen. Sommaren var skön, precis som en sommar ska vara, med mycket bad, glass och annat trevligt. Nåja, allt var inte bara lek och skoj; jag har varit duktig också och fixat med trädgården en hel del.

Vad har då skolbiblioteket att bjuda på enna terminen? För det första har vi ett par nya avdelningar: "äppelhyllan" och "andra språk". Äppelhyllan är inte helt utbyggd ännu, men tanken är att där skall finnas medier som passar dem som har lite svårt att ta till sig "vanliga"böcker. I hyllan finns bl.a. bilderböcker som är väldigt enkla, med tydliga bilder och minimal text. I denna hylla står också ljudböcker och cd-skivor med musik. Här kommer personalen också att hitta böcker om olika funktionshinder.

Hyllan "andra språk" säger sig nästan självt: det handlar om böcker på andra språk än svenska. Här hittar du t.ex. böcker på engelska, arabiska m.m.


Fortsättning följer!


13 juni 2008

ETT UNDERBART SOMMARLOV...

...önskar jag alla!

Ett särskilt TACK för det gånga läsåret vill jag ge alla er elever! Ni har gjort mitt första år på Lillestad till en tid att se tillbaka på med glädje.

TACK också till alla som lämnar Lillestad. Jag kommer sakna er. Ni vet vilka ni är...

Hoppas alla - både elever och personal - får ett underbart sommarlov, fullt av trevliga upplevelser, nya vänner och kanske också flera fantastiska läsupplevelser. Jag ser fram emot att få höra er berätta om saker ni läst, sett och upplevt! Så här i sommartider måste jag också passa på att ge ett litet boktips. För vad passar bättre än att läsa en bok i hängmattan?

Pojken med guldbyxorna av Max Lundgren
Det är sommarlov för 13-årige Mats. Han drömmer om att åka på fiskesemester på cykel tillsammans med sin pappa. Eftersom de saknar pengar tycks sommarlovsdrömmen bara förbli en dröm...
Men så plötsligt sticker Mats ned handen i byxfickan och får upp en sedel. Pengar! Han testar igen och får upp ännu en sedel ur byxan. Lyckan är gjord - eller?! Visserligen får han allt han önskar sig. Men han börjar också fundera på om inte andra borde få del av hans ”guldbyxor”. Varför inte hjälpa alla fattiga i världen? Där tar boken egentligen sin början. Detta är en bok som får dig att tänka. Det du helst av allt önskar dig kanske inte det du behöver… (Slutet bjuder på en del överrakningar.)

Detta är en bok som kan läsas av alla, men lämpar sig bäst för mellanstadiet. Boken har filmatiserats, och en del av er har säkert sett den på TV. En härlig klassiker, som jag själv läste när jag gick i 4:an (tror jag).

4 juni 2008

Läsårets sista utsällning...

... på museet innehåller en del favoriter i repris. Kom och kika på en jättesamling av fotbollsspelare i miniformat, en jättesamling av Yu-Gi-Uh-kort och en supersnygg samling Bratz-kort.

Till hösten gör vi nya satsningar! En hel del överraskningar utlovas! Ni som vill vara med tidigt i höst: Kom inte till mig redan innan sommarlovet börjar!

3 juni 2008

Deckare för ungdomar!

Martin Widmark, som tidiagre skrivit bl.a. deckarserien om LasseMaja och David & Larissa, kommer till hösten med en lite tjockare bok som heter Kabinettets hemlighet.

Jag - och många av er - ser givetvis fram mot att få läsa den! Den kommer såklart att köpas in i flera exemplar... Boken kommer ut i september. Den som väntar på något gott...

Läs mer om boken här!

Se ett videoklipp där Martin själv berättar om boken:

2 juni 2008

Bibliotekarien - nu på film!

En av mina favoritgenrer (genre=typ av berättelse, t ex fantasy, skräck osv) inom filmens värld har alltid varit äventyrsfilmer. Nu är ju Indiana Jones bioaktuell med den fjärde filmen om den äventyrslystne arkeologen.

Men visste ni att det finns ett par otroligt bra äventyrsfilmer om en BIBLIOTEKARIE som äventyrare? Hjälten i filmerna The Librarian (det finns två, men en tredje är på gång!)är Flynn Carson, bibliotekarie på New Yorks stadsbibliotek. När Carson får jobbet som bibliotekarie inser han inte att han också skall se efter världens största samling av magiska, historiska föremål. En vild jakt på skurkar tar sin början. Tempot är högt.

Detta är riktigt bra äventyrsfilmer! Kika själva på filmklippet nedan. Och se filmen! Ni blir inte besvikna!

28 maj 2008

Boktips


Medan mamma sover Av: Ingrid Olsson

Medans mamma sover handlar om en flicka på 14år som har en alkoholmissbrukare till mamma. Hennes pappa har stuckit och livet är inte lätt för henne. I skolan gömmer hon sig och på nätterna gråter hon sig till sömn p.g.a. att hon arg på sin mamma som dricker. Hennes mamma jobbar som sjuksköterska och där utspelar hon sig som den perfekta mamman med ett leende på läpparna. Det är bara hennes dotter Ida som vet sanningen bakom leendet.
En 14åring tjej utan kompisar och med en alkoholmissbrukare som mamma lever inget lätt liv. Man får följa Idas tankar och sorg, som författaren beskriver väldigt bra.
En dag på sommarlovet åker hon ut för att bada. Ida svänger in på en ny stig och märker stigen leder till ett litet hus vid havet. Hon ser en gammal dam som rensar i trädgårdslandet. Ida säger hej och damen svarar tillbaka. Damen bjuder henne på saft och ber henne kolla sig omkring. När hon kollar sig omkring ser Ida plötsligt de ögonen hon hade förälskat sig i. Nores ögon. Hon börjar undra varför den gamla damen hade ett foto på dig här. Är du hennes barnbarn?
Hon åker hem och nästa dag tillbaka. När hon kommer dit ser hon dig ligga i hammocken. De pratar lite smått och ni inser att ni båda är kära i varandra. De är ihop ett tag. På midsommaren har en i deras klass anordnat en fest. När de sitter runt elden tar de fram en sprit flaska. Alla hurrar glatt men Ida tänker förskräckt på sin mamma. Hon får den men hon kan inte svälja. Hon spyr upp det och alla skrattar.
Nore ringer aldrig till henne mer men plötsligt en dag säger han:
- Jag ska till Göteborg.
Nore åker och när han kommer hem igen har han med sig en blond smal tjej. Hon förstår att det har tagit slut och hon börjar må dåligt. Med spritflaskor i handen går hon till stranden och hennes liv blir aldrig som förut.

Jag ger boken 5 av 5 stjärnor
Recension av: Ida Alsmarker

19 maj 2008

Sommarlovsboken!

Snart är det dags för ett långt och härligt sommarlov. Passa på och njut av solens strålar samtidigt som du njuter av en bra bok! Passa på att läsa sommarlovsböcker!

Glöm inte att hämta läsprotokoll för sommarlovsboken. Låna och läs 10 böcker under sommarlovet och skriv kort om den bom Du tyckte var bäst.

Du får chans att vara med i en utlottning, där fina priser utlovas!

15 maj 2008

Mynt, fotboll och Diddl!

I museet finns just nu tre utställningar om fotbollsspelare i miniatyr, gamla mynt och Diddl-saker.

Passa på att komma in och kika, för snart är det dags att byta utställningar igen!

4 maj 2008

Ordning på bibliotek

I alla bibliotek, stora som små, finns en ordning. En ordning som gör det enklare för oss att hitta det vi söker. Jämför med affären: visst är det smart att alla frukter ligger på samma avdelning? Tänk vad svårt det hade varit om t.ex. apelsinerna istället legat bland sminket och äpplena bland konserverna?

I ett bibliotek är alla böcker ordnade efter ett visst system. I Sverige använder vi oss av ett system som kallas SAB-systemet. Där finns all världens kunskap indelad efter ämne, allt för att du lättare skall hitta just det du söker.

I ett av världens största bibliotek, Library of Congress i USA, har man också olika "nyckelord" för att samla olika ämnen som egentligen handlar om samma sak. En del av de här ämnena är riktigt roliga. Eller vad sägs följande:

Bananforskning
Kängor och skor i konsten
Höns i religion
Kloaker: samlade arbeten

21 april 2008

Bilder från museet




Tavlor på en utställning

Visste ni att det har skrivits ett stycke klassisk musik som heter just Tavlor på en utställning? Vad kan passa bättre än att posta en länk till den i samma veva som vårt lilla museum visar muggar, Tintin och klistermärken....

Lyssna och njut - eller lyssna och försök njuta, för det här är bra, riktigt bra, även om det inte "rockar fett"...

Stycket är skrivet av en rysk kompositör (=klassisk låtskrivare) som heter Modest Musorgskij.

Museet visar...


...just nu Tintin-prylar, häftiga muggar och klistermärken.

Välkommen in och låt dig förundras!

15 april 2008

Engla och sorgen

Vad säger man till alla er som undrar ur en vuxen kan göra något så fruktansvärt som den numera ökände 42-åringen gjorde mot tioåriga Engla?

Jag har inga bra svar, däremot kan jag kanske ge er tröst på vägen med hjälp av dikt:

När tårarna har torkat

När tårarna har torkat
då är cirkeln sluten
när tårarna har torkat
är floden färdig fluten
ty då har allt för evigt stannat
i mitt svart innanmäte
och jag tänker på inget annat
än det som orsakar mitt sorgsna läte
Ty när jag inte längre kan gråta
finns bara skriket kvar
när tårarna har torkat
jag inte längre söker något svar

Fler bra dikter av kända och okända poeter hittar ni på Diktkonsts hemsida.

Örjan på biblioteket

5 april 2008

Den sjungande bibliotekarien!



Se bibliotekarien och författaren Christer Hermansson sjunga sin superhit: "Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?".

Bättre än så här blir det inte!

4 april 2008

Belysning fixat!

Idag fixade Janne (vaktmästaren) och en elektriker så att lamporna i glasskåpen funkar. Kul! Nu kan vi snart inviga "museet" på allvar. Det kommer att göras med pompa och ståt!

Bilder utlovas så snart allt är klart!

3 april 2008

Oscar på PRAO!

Ett par dagar denna veckan har jag haft en bra medhjälpare. Oscar, som går i sexan, har nämligen gjort sin PRAO här på bibblan. Oscar har hjälpt till med lite av varje. Han har varit med ute i klasserna, fixat med hemsidan, fått hjälpa till att köpa in lite nya böcker och mycket, mycket annat.

Ett stort tack Oscar! Du har verkligen gjort ett bra jobb!

Jag bad Oscar skriva lite kort och berätta om sig själv. Så här blev resultatet:

Om mej själv
Jag heter Oscar och jag går i sexan.
På fritiden går jag på karate och bågskytte,
Och jag gillar att va med kompisar och gå ut och gå eller jogga.
Jag har en katt som heter Sigge.
Jag har en bror och en syster som är 22 och 24 år gamla.

31 mars 2008

Välkomna...

...tillbaka till skolan igen efter en påskvecka med snö i pulkabacken!

Hoppas ni är utvilade och pigga! Själv har jag jobbat en del, men också passat på att läsa några nya böcker. Jag kommer att ha bokprat för nästan alla klasser med början nästa vecka. Vem vet, kanske någon kan lockas att bli en bokslukare (om du inte redan är det förstås!).

Jag måste få berätta om en otroligt bra bok jag läste under påsken. Det är en bok jag nästan haft lite dåligt samvete för att jag inte ha läst den tidigare. Boken heter Spelkortsmysteriet och är skriven av den norske författaren Jostein Gaarder. Det är samma författare som skrev boken Sofies värld, som en del av er säkert har läst. Spelkortsmysteriet liknar Sofies värld en del. Gillar du lite kluriga "tankeböcker" är det här boken för dig.




Boken handlar om en kille som heter Hans Thomas. Hans Thomas och hans pappa är på väg genom Europa i bil för att åka ända ned till Grekland i jakt på Hans Thomas mamma. Men på vägen dit händer det mycket konstiga saker. Bland annat får han en bok av en bagare. En bok som på något mystiskt vis verkar vara skriven just för honom. Tänk dig att du fick en bok som beskrev dina innersta tankar och funderingar? Visst skulle det kännas lite kusligt...?

Det här är en bok ALLA borde läsa. För den beskriver svåra frågor på ett enkelt sätt. När man läser den får man hela tiden nya tankar. Ja, jag skulle nog vilja påstår att du blir en bättre människa om du läser boken. Det är både en klurig och mycket spännande bok. Man bara väntar på vad som ska hända härnäst.

Så vad väntar du på?! Låna boken bums!!!

PS. Spelkortsmysteriet lämpar sig för er som är lite äldre...

22 mars 2008

GLAD PÅSK!!!

önskar er skolbibliotekarie
alla på Lillestadskolan!


18 mars 2008

Fotbollstips!


För alla fotbollstokiga kan jag rekommendera er att gå in på skolbibliotekets hemsida. Under "tema" hittar hittar du tips på hemsidor, böcker och annat som har med fotboll att göra.

Visste ni förresten att fotboll kallas "det gröna fältets schack"? Försök lista ut varför själva!

Tips inför påsken!

Så var det snart dags för påsk. Visst är det härligt att få vräka i sig ägg; hårda, lösa, stekta, målade ägg. Själv älskar jag ägg...

Men varför firar vi påsken egentligen? I Sverige har påsken blivit en tradition därför att vi firar Jesu död och uppståndelse. Men även judarna firar påsken. Idag har inte religionen så stort utrymme när vi firar påsk. Andra saker, som häxor, påskägg, påskharar, fjädrar och videkissar förknippas med påsken.

Läs mer om påsken här!

Lite kuliga påsktips:
Ha en riktigt skön påsk!

14 mars 2008

Demotek?


Demoteket är en idé som från början går ut på att ungdomar mellan 13 och 30 år kan lämna in saker de gjort (texter, bilder, musik mm) till biblioteket. Bibblan fixar sedan så att alla kan låna just din diktsamling eller din CD.

Demoteket finns på många folkbibliotek. Jag tänker dra igång något liknande på Lillestad. Så alla som har något ni vill att era klasskompisar ska kunna låna: lämna in materialet till mig!

Var inte blyga nu!!!

PS. Läs mer om Demoteket här!

10 mars 2008

Warhammer på Lillestad!


Nu har äntligen utställningsmontrarna fixats till, så nu kan ni börja ställa ut era samlingar! Anmälda samlinagr änb så länbge: Warhammerr, LEGO (Star Wars) och bokmärken. Vill du också ställa ut din samling?! Hör av dig!!!

Först ut kommer Martin Sollersjös (åk 5) Warhammerfigurer att vara. Mer bilder och info när utställningen är klar!

Först lite info om Warhammer för den som inte känner till spelet och figurerna:

Warhammer är ett strategispel. Syftet är att genom strategisk krigföring vinna över sin motståndare. Spelet finns i två former: brädspel med tillhörande figurer samt nätspel (dataspel). Vidare finns två huvuidvarianter av spelet: klassiska Warhammer och Warhammer 40K. Det senare är den vanligaste idag. Det finns tusentals fugurer och tillbehör till Warhammer, så räkna inte me att få en komplett samling snabbt!

Jag har själv spelat en del Warhammer när jag var yngre, men det är ett tag sen nu. Själv var jag mer intresserad av rollspel av typen Drakar & Demoner...

De flesta av de figurer ni kan se utsällda i biblioteket är handmålade av Martin själv, men för den late finns också färdigmålade figurer att köpa. De här figurerna är dyra (beroende på figur kostar de från 50:-/st till över 300:-/st) och finns i en mängd varianter.

3 mars 2008

Biblioteksråd 3/3 kl 10!

Så var det dags för ännu ett biblioteksråd för er elever. Den här gången kommer upplägget att vara lite annorlunda.

Även ni som inte är med i biblioteksrådet kommer att märka en del förändringar, men mer om det senare.

Nytt är också att alla protokoll och andra papper som delas ut vid rådet finns på bibliotekets hemsida. Kika under länken "Biblioteksråd", så kommer du senare under veckan att hitta senaste protokollet. På så vis vet du också vad vi pysslar med i rådet.

Har du synpunkter på något som rör biblioteket ska du vända dig till dina klassrepresentanter i biblioteketrådet. Eller prata med mig...

27 februari 2008

Lite bibliotekshumor!

Jag köpte nyligen en jätterolig bok. Boken heter Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? och är skriven av Christer Hermansson. Boken består av små berättelser och beskrivningar av hur en vanlig dag på biblioteket kan se ut för oss bibliotekarier. Christer hermansson skriver väldigt roligt, och jag skrattade högljutt när jag läste boken på tåget.

Lite bibliotekshumor från boken:

- Vet du varför danska bibliotekarier häller vatten i datorerna?
- För att de varit på studiebesök i norska bibliotek?
- Nej, för att de vill surfa på nätet.

- Vet du vilken som är bibliotekarierns favoritsport?
- Låt mig tänka. Kast med liten bok?
- Nej, BOKSNING.

Den som har fler biblioteksskämt får gärna skicka dem till mig! Jag har mycket på lager, men behöver alltid fler. Jag tänkte skriva ut det jag har samlat genom åren och lägga ut ett häfte ni gärna får låna hem.

Frånvarande

Som en del av er kanske märkt har jag varit borta en del denna veckan. Det beror inte på att jag varit sjuk eller att jag gett upp Lillestad. Nej, jag har haft ett uppdrag att undervisa högstadieelever på Ringsberg i informationssökning. Kul, men lite trist att inte vara på plats där jag trivs bäst, nämligen hos er på Lillestad.

Idag har jag varit på kurs i Malmö. Kursen var intressant och lärorik, men usch vad blåsigt det var i Skåne... Skönt att vara hemma igen!

Mycket kommer att hända med början nästa vecka. Förhoppningsvis har vi fått tillbaka utlåningsdatorn igen - och nu ska den fungera! Jag kommer också att öppna upp det rum jag hade som arbetsrum tidigare. Det rummet ska nu bli ett studierum, som ni kan använda för att söka på Internet eller bara sitta och läsa och skriva eller spela ett spel.

Mer info om detta kommer ni få från era representanter i Biblioteksrådet!

23 februari 2008

Utlåningsdatorn på lagning!

Detta kan ställa till det om ni vill låna på måndag eller tisdag förmiddag, eftersom jag är på Ringsberg och undervisar en högstadieklass i informationssökning.

Om ni absolut måste låna när jag inte är där: skriv upp ert namn, klass och streckkodsnummret på boken i det papper som ligger på mitt skrivbord!

Mycket nytt!

Under veckan kommer mycket nytt att hända i biblioteket. För det första har jag snyggat till biblioteket under sportlovet. "Studierummet" är nästan klart. Där finns ett bord med åtta stolar, som ni kan sitta och plugga i eller bara spela ett spel på. Jag har ett antal spel ni kan få låna: kortlek, sagospel, schack m.m.

Det finns också en fungerande sökdator i studieummet. Där kan ni logga in med ert skolinlogg för att söka på Nätet eller skriva ut skolarbeten. Studierummet är öppet för alla när det inte är bokat.

Biblioteket är också skyltat från Norrvägen! Titta noga när ni går förbi så ser ni var biblioteket ligger!

Mer nyheter och lite bilder kommer senare under veckan!

18 februari 2008

Nya faktaböcker om djur!


-------------------------------------------------------------------------
Klicka på boken för att få veta mer!

4 februari 2008

Dags för biblioteksråd!

När?
Måndagen den 4:e februari, kl 10


Var?
Vi ses i lilla konferensrummet, sen tar vi oss till biblioteket!

Vi ses!

Mårten Sandén was here!

Författarbesöket var verkligen kul! Synd bara att inte fler än femmorna fick chansen att se och höra Mårten Sandén berätta om sig själv och sina böcker. Visst blev ni som hörde honom berätta sugna på att läsa en Petrinideckare? (Själv blev jag sugen på att skriva!)

Mårten berättade att han tyckte ni (åk 5) var en pigg klass, med många intressanta frågor. Trots en tidig tid för besöket var alla allerta och intresserade!

Massor av nya böcker!

Eftersom Bokjuryn dragit igång för fullt har också många nya böcker kommit till bibblan. Jag har köpt in massor av sprillans nya böcker; otäcka, mysiga, roliga och lärorika!

Titta in till biblioteket då och då, för det är många som lånar! Söker du nåt speciellt? Tveka aldriga tt fråga! Jag kan inte lova att vi har allt inne, men det går ju att låna från andra bibliotek också.

29 januari 2008

Författarbesök!

Så har det äntligen blivit dags för ett nytt författarbesök på Lillestad. Den här gången är det åk 5, som har nöjet att få besök av Mårten Sandén.

Mårten Sandén har bl.a. skrivit de kända böckerna om Petrinideckarna, men också en faktabok om att starta ett musikband. Funderar du på att bilda band - läs och lär!

Min personliga favorit bland Mårtens böcker är hans ungdomsbok, Anna d'Arc, som är en gripande skildring av två olika personligheter som (mot alla odds) blir vänner. Boken skildrar också tonårens trevande kärleksförsök och hur tufft det är att bo på en ort där ingen längre vill bo.

Varmt välkommen, Mårten!

27 januari 2008

Kloka ord om bibliotek

En känd författare har sagt följande om skolbibliotek:

"There's no use going to school unless your final destination is the library."
- Ray Bradbury

Lite fritt översatt:

"Du har ingen nytta av att gå till skolan om inte ditt slutliga mål är biblioteket."Så sant som det var sagt!

Tur att vi på Lillestad både har bibliotek och skola i samma lokaler!

24 januari 2008

Ställ ut på "Lillestadskolans museum"!

Jag tänkte börja fylla de vackra glasmontrarna, som står i biblioteket med lite roliga saker. Själv bidrar jag med lite naturföremål nästa vecka!

Om någon av er har lust att ställa ut sin samling av suddgummin, pokémonkort eller annat, skulle jag bli jätteglad. Kom in berätta vad du har så fixar vi en utställning!

Var inte blyga nu! Ta chansen att ställa ut på "Lillestadskolans museum"!

17 januari 2008

Ny pedagogisk litteratur!

Följande böcker är beställda, och förväntas komma inom de närmsta två veckorna. Ni kan alltså inte låna böckerna ännu, men den som väntar på något gott...
Detta är en pedagogisk handbok för hur man får små barn intresserade av naturen. Med handgripliga tips ger Leicht Madsen oss tips på hur man undervisar om naturen för barn i förskolan. Boken betonar kreativitet, äventyr och upptäckarlust, men sätter den kravlösa naturupplevelsen i första rummet. Jag kan varmt rekommendera denna bok till alla pedagoger, men särskilt till de som undervisar yngre barn (förskolan-åk 3). Bokens metoder kan givetvis också användas för äldre elever. Som vuxen blir man själv både inspirerad och road av detta guldkorn till pedagogisk handbok. Jag kom över boken första gången när jag gick en kurs i utomhuspedagogik vid Lärarhögskolan i Stockholm. Jag kan gå i god för att idéerna fungerar, även för smålänningar, skåningar och andra civiliserade folkslag*ler*.

Detta är en positiv bok om ett tragiskt ämne. Boken förmedlar bilden av över 800 mobbade barns upplevelser. Skolledare, lärare, BRIS m.m. får också komma till tals. Kanske inte så mycket konkreta tips, men desto mer av aha-upplevelser då man läser om varför det kan gå så snett som det tyvärr gör ibland. En angelägen bok för alla som arbetar i skolan.


En bok som tar upp något typiskt svenskt: friluftsliv. Boken ger tips och inspiration till alla som har elevgrupper i naturen. Jag rekommenderar boken till i första hand idrottslärare, men också andra som intresserar sig för friluftsliv i bredare bemärkelse. Innehåller mycket tips på aktiviteter, som man med fördel kan göra med elevgrupper under friluftsdagar m.m.

En viktig bok för alla förskollärare och lågstadielärare. Boken ger tips på hur man med lekens hjälp kan få barn att bli bättre läsare. Nya bokpuffar är en guldgruva för dem som vill lära sig mer om det spännande ämnet boklekar!